Adet Geciktirici Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
21 Haziran 2024

Adet Geciktirici Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Adet Geciktirici Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Adet geciktirici ilaçlar, üreme döneminde olan kadınlar tarafından özellikle tatil planlarıyla çakışan dönemlerde adet kanamalarını ertelemek amacıyla tercih edilmektedir. Bu ilaçlar, progesteron hormonu içeren preparatlardır ve kullanım süreleri boyunca adet kanamasını engellerler. Düzenli yumurtlama sürecinin devam etmesi, kadınların düzenli bir adet döngüsüne sahip olmalarını sağlar. Bu ilaçlar, adet görme tarihlerini değiştirebilir.

Adet Geciktirici İlaçların Etkisi

Adet geciktirici ilaçlar, rahim iç tabakasında değişiklik yaparak etki ederler. Yumurtlamaya müdahale etmeden, yalnızca rahim iç tabakasına etki ederek kanamanın olmasını engellerler. Kalıcı bir hormon sorunu yaratmazlar. Bu ilaçların en doğru kullanım zamanı, adet kanamasının başlamasından 3-4 gün öncedir. Genellikle günde üç kez birer tane alınmalıdır. İlaçların kullanılması, ilerleyen dönemlerde yumurtlama düzensizliği yaratmadığı gibi, hamile kalma açısından da sorun oluşturmaz. Ancak, son adet kanamasının tarihini değiştirdiğinden, sonraki kanamalar bu düzenlemeye göre gerçekleşecektir.

Adet Geciktirici Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Vücutta Şişkinlik: Kullanılan ilaçların büyük yan etkileri bulunmamaktadır. Buna rağmen emboli geçirmiş olanlar ve karaciğer bozukluğu olanların kullanmaması gerekir. Uzun süre ve sıkça kullanılması, damar hastalıkları bulunanlar için uygun değildir. 40 yaş sonrası kadınlarda bazı sorunlar yaratabileceğinden kullanılmaması önerilir. Ayrıca meme kanseri olanlara da tavsiye edilmemektedir. İlaçları kullananlarda vücutta şişkinlik, adet kanamasının miktarında farklılık, göğüslerde hassasiyet gibi önemsiz etkilere sebep olabilir. Bu belirtiler ilaçların bırakılmasından sonra düzelme gösterir. Adet kanaması, ilacın bırakılmasından 2-3 gün içinde görülür. Görülen bu adet kanaması normalden biraz daha fazla ve ağrılı olabilir. Çoğunlukla adet geciktirici sayesinde, adet ağrıları sorunundan kurtulmak mümkündür. Nadir olarak rahimde küçük kasılmalar olabilir. İlaç sonrası adette yaşanabilecek düzensizlikler, ikinci adetle birlikte normal seyrine döner.
  • İlaçlara Başlama Tarihi: İlaçların özelliğinden dolayı, kullanılmaya başlandığı anda etkileri görülmeye başlar. Kullanıma geç başlanırsa, adet gecikmesi gerçekleşmez. Bu yüzden adet kanamasının başlamasından 3-4 gün önce kullanılmaya başlanmalıdır. Kadınların vücut kitle endeksi yüksekse, yetersiz doz kullanıldığında etkili olamaz.
  • Uzun Süre ve Sürekli Kullanmamak: Bu ilaçların üst üste kullanımı, yumurtalıkların faaliyetini ve rahim iç duvarında gerçekleşen olayların dengesini bozabilir. Uzun süre bu şekilde kullanımı, döllenen yumurta ile rahim iç duvarı arasındaki ilişkiye zarar verir. Bunun yanında hamile kalma sorunları yaşanabilir. İçeriğinde progesteron hormonu olması sebebiyle, memelerde dolgunluk, kabızlık, varis gibi şikayetlerin oluşmasına neden olabilir.
  • Başka İlaçlarla Birlikte Kullanma: İçeriğinde progesteron bulunan bu ilaçların, başka hormon ilaçları ile kullanılması zararlı etkilere sebep olabilir. Örneğin, karaciğerle ilgili hormon ilaçları kullananlarda ve pıhtılaşma sorunları olup ilaç kullananlarda etkileşime sebep olabilir. Bu gibi durumlarda doktora danışmakta fayda vardır.
  • Doğum Kontrol Yöntemi Olarak Kullanımı: Bu ilaçların doğum kontrol yöntemi olarak kullanılması uygun değildir. Adet gecikmesi için kullanılan ilaçlar, rahim iç duvarının dökülmesini engellediğinden, yumurtlama işlevini etkilemez. Doğum kontrol yöntemi olarak kullanılırsa, hormon içerikleri fazla olduğundan, sadece vücuda fazla hormon yüklemiş olursunuz. Bu yüzden korunmak için ek yöntemler uygulamalısınız.
  • İlaçların Alkolle Birlikte Kullanımı: Bilimsel olarak kanıtlanmış bir zararı olmasa da ilaçların kullanımı ile alkol tüketimi arasındaki dönemin mümkün olduğu kadar arttırılması önerilmektedir.
  • Hamilelikte Kullanımı: İlaçların olası bir hamilelik döneminde kullanılmaması gerekir. Hamile olmadığından emin olan kadınların bu ilaçları kullanması uygundur. Aksi takdirde bebekte bazı sorunların yaşanması kaçınılmazdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Gebelikte Adet Görülür mü?

Gebelikte Adet Görülür mü?

Adet Döneminde Sivilce

Adet Döneminde Sivilce

10 Gün Adet Gecikmesi

10 Gün Adet Gecikmesi

Editörün Seçtiği

Kürtaj Sonrası Adet

Kürtaj Sonrası Adet

İlginizi Çekebilir

Düşükten Sonra Adet

Düşükten Sonra Adet

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Migren İlacı Adet Geciktirir mi?

Migren İlacı Adet Geciktirir mi?

Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılmalıdır?

Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılmalıdır?

Adet Günü Hesaplama Adet Günü Nasıl Hesaplanır

Adet Günü Hesaplama Adet Günü Nasıl Hesaplanır

Aşırı Adet Kanaması Neden Olur?

Aşırı Adet Kanaması Neden Olur?

Adet Döneminde Hamile Kalma Riski

Adet Döneminde Hamile Kalma Riski

Güncel

Yumurtlama Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Yumurtlama Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Adet Gecikmesi Neden Oluşur?

Adet Gecikmesi Neden Oluşur?

Güncel

Adet Sancısı İçin Ağrı Kesici

Adet Sancısı İçin Ağrı Kesici

İltihap Adeti Geciktirir  mi?

İltihap Adeti Geciktirir mi?

Adet Belirtileri Nelerdir?

Adet Belirtileri Nelerdir?

Hamileyken Adet Olunurmu

Hamileyken Adet Olunurmu