Adet Gecikmesi Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Adet Gecikmesi Belirtileri ve Tedavisi

Adet Gecikmesi

Adet gecikmesi, kadınlarda sıkça rastlanan sağlık sorunlarından biridir. Normalde 28 günde bir düzenli olarak âdet kanaması yaşayan bir kadın, kanamasının gecikmesi durumunda endişelenebilir. Bu durum; üzüntü, stres, kilo sorunları, mevsim değişiklikleri ve diğer hastalıklar gibi çeşitli etkenlerden kaynaklanabilir. Ancak adet gecikmesi yılda bir-iki defadan daha sık yaşanıyorsa, yani daha seyrek âdet kanaması görülüyorsa veya uzun süreli kanama olmuyorsa, bu gibi durumlarda bir doktora başvurarak gerekli analizlerin yapılması önemlidir. Bu sayede kadınlar, daha sağlıklı bir şekilde tedavi edilebilir.

Adet kanamasının az miktarda olması, yaşın ilerlemesi ile kan miktarının azalması bir belirti gösterebilir. Doğum kontrol hapları da âdet kanamasını önemli ölçüde azaltabilir. Kürtaj işlemi sonrasında rahim içi tabakasında oluşan yapışıklıklar da âdet kanamasının azalmasına neden olabilir. İleri derecede rahim yapışıklığı olması durumunda âdet kanaması hiç görülmeyebilir. 35 yaş üstü kadınlarda adet kanı azalabilir. Buna bağlı bir sebep yoksa bu durum normal kabul edilir. Bu tür durumlar menopoza yakın kadınlarda da görülebilir. Adet gecikmesi durumunda, gebelik ihtimali de düşünülmeli ve gerekli tahliller yapılmalıdır. Sık aralıklarla gelen âdet kanaması, hormonal bir dengesizliği gösterebilir. Tıp dilinde hipomenore denilen âdet kanamasının azalması genellikle hormonal sebeplerden kaynaklanır.

Adet Gecikmesi Neden Olur?

  • Yaşam değişikliği: Gün içerisindeki periyodik işlerde değişikliklerin yaşanması adet gecikmesine yol açabilir. Uyku problemi yaşayan, uykusuz kalan veya uzun süre ayakta duran kişilerde adet gecikmesi görülebilir.
  • Hastalık: Geçirilmiş bir ameliyat veya ani bir hastalık, adet gecikmesine neden olabilir. Bu tür gecikmeler genellikle geçicidir ve hastalık düzeldikten sonra adet düzeni normale döner.
  • Belirli ilaçlar: Uzun süreli kullanılan ilaçlar veya içeriği farklı olan ilaçlar, adet gecikmesine neden olabilir. Bu durumda, ilaçları reçete eden hekimle ilaçların etkisi hakkında bilgi almak doğru bir yaklaşım olacaktır.
  • Üzüntü: Hayatın içinde birçok olumsuz etken, adet gecikmesine neden olabilir. Yoğun üzüntü dönemlerinde GnRH olarak bilinen kadınlık hormonu düzeyleri yavaşlayabilir ve adet gecikmesine yol açabilir.
  • Kilo değişimi: Kilo alıp veren kişiler, düzenli bir şekilde adet göremeyebilirler. Aşırı kilo, vücutta hormon dengesizliklerine neden olabilir. Fazla kilolu kişilerde adet gecikmesi yaşanabilir. Spor yaparak birkaç kilo verilmesi halinde adet döngüsü yenilenebilir.
  • Menopoz: Menopoza yakın veya geçiş döneminde, âdet kanaması zaman içinde kesilmeye başlar. Menopoz, kadının doğurganlık özelliğini yitirdiği bir süreçtir. Bu dönemde adet düzensizlikleri, aşırı âdet görme veya hiç âdet görmeme gibi durumlar yaşanabilir.

Adet Gecikmesi ve Tedavi Şekli

Adet gecikmesi ile ilgili yapılan bazı ultrasonlarda, rahmin durumu ve âdet kanamasını getiren rahim içi zarının kalınlığı ölçülerek teşhis yapılır. Bundan sonraki aşamada, laboratuvar incelemeleri ile salgı bezlerinden salgılanan hormon seviyelerine bakılır. Eğer başka bir hormon bozukluğu saptanmazsa, uygun tedavi şekline başlanır. Bu aşamada patolojiye göre farklılıklar gösterebilir. Örneğin, tiroit hormonu yetersizliğine bakılarak tiroit hormonu verilir. Eğer prolaktin hormonu yüksek seviyede salgılanıyorsa, salgıyı kesen ilaçlar reçete edilir. Bu tedaviyle hormonal ve hormon katkısı bulunmayan tıbbi ilaçlar veya cerrahi yöntemler kullanılabilir. Bazı hastalara birden fazla alternatif tedavi seçeneği uygulanabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

EBRU

23 Mayıs 2024 Perşembe

14 yaşımdayım ve bir kere adet gördüm tam 7 aydır olmuyorum doktora gittim normal olduğunu söledi bazıları ilaç vermek istedi fln ama biz endişeleniyoruzz lütfen yardımcı olun

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevgili EBRU,

Ergenlik döneminde adet düzensizlikleri oldukça yaygındır ve bu durum genellikle zamanla düzelir. Doktorunun söyledikleri de bu durumu destekliyor. Ancak endişelerinizi gidermek için başka bir doktordan ikinci bir görüş alabilirsiniz. Stresten uzak durmak ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek de bu dönemde yardımcı olabilir. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Rical

Belirli bir hastalık geçirmediyseniz endişe etmeyin bir kaç ay sonra başka bir doktora tekrar gidebilirsin

soru

Seval

06 Mayıs 2024 Pazartesi

23 yasindayim. 5 ay oldu evleneli önceden de düzensizlik vardı adetimle ilgili ama fazla takmiyordum simdi ise evliyim korunmuyoruz ve 2 aydır adet olmuyorum ilk evlendigimdede vardi evli yada bi iliskide olunca ve korunmayinca insan korkuyo biraz hamilemiyim diye hevesleniyosun negatif cikiyo sonrada kafa yoruyosun niye gelmedi niye gelmedi. Bence herkez bunu cok dikkate almali doktora mutlaka gidilmeli. Gerci bizimki hala beni goturmediya saglik olsun -_-

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Seval Hanım, yaşadığınız durumu anlıyorum ve endişelerinizi paylaşıyorum. Adet düzensizlikleri birçok farklı nedenden kaynaklanabilir ve bunlar arasında hormonal dengesizlikler, stres, beslenme alışkanlıkları gibi faktörler yer alabilir. Hamilelik testi negatif çıkıyorsa ve hala adet görmüyorsanız, bir kadın doğum uzmanına başvurmanız en doğrusu olacaktır. Eşinizle bu konuyu tekrar konuşup, birlikte doktora gitmeniz faydalı olabilir. Sağlık her şeyden önemli, umarım en kısa zamanda bir çözüm bulabilirsiniz.

2. Cevap
cevap

Tabnak

Eğer 2 ay gecikti ise ve hamile de değilseniz, doktora gitmekte geç kalınırsa farklı bir sorunla karşılaşabilirsiniz. Lütfen eşinizi acilen bir kontrolden geçmenizi sağlaması için ikna ediniz.

soru

emine

01 Mayıs 2024 Çarşamba

6 aydir adet olmuyorum
acaba bunun kullandigim sivilce ilaciyla(aknetrent)
alakasi olabilir mi

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Emine hanım,

Adet düzensizlikleri çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir ve kullandığınız ilaç da bunlardan biri olabilir. Aknetrent gibi sivilce ilaçları hormonal dengeleri etkileyebilir. Ancak, kesin bir sonuca varabilmek için bir kadın doğum uzmanına başvurmanız en doğrusu olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Suyurgamış

Aknetrentin yan etkileri arasında pıhtılaşma sorunları var. Fakat 6 ay boyunca adet kanamasını etkileyecek kadar güçlü değildir. Polikistik over gibi başka bir rahatsızlığınız olabilir. Çok geciktirmeden bir kadın doğum uzmanına görünün.

soru

DAMLA

30 Nisan 2024 Salı

KIZLAR 12 YAŞINDAYIM ADET OLMADIM HİÇ ARKADAŞLARIMIN HEPSİ OLDU NE YAPMALIYIM

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Damla,

Her bireyin vücut gelişimi farklı zamanlarda gerçekleşir. Adet görme yaşı da kişiden kişiye değişebilir. 12 yaşında olmana rağmen henüz adet olmadıysan endişelenmene gerek yok. Biraz daha zaman tanıman ve vücudunun doğal sürecine saygı göstermen önemli. Eğer çok endişeleniyorsan, bir kadın doğum uzmanına danışarak bilgi alabilirsin.

Sevgiler,

2. Cevap
cevap

Solay

Bunun için bir şey yapmana gerek yok. Henüz normal kabul edilebilecek bir yaştasın. benim çevremde 9 yaşına bastığında da 16 yaşına bastığın da adet görmeye yeni başlayan arkadaşalarım vardı. Bu yüzden bunu kafana takma zamanı geldiğinde sen de adet göreceksin. Şu an için sadece beklemelisin

soru

gokce

28 Nisan 2024 Pazar

Adet olamiyorum neden

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Gokce,

Adet olamamanın birçok nedeni olabilir. Stres, hormonal dengesizlikler, aşırı kilo kaybı veya kazanımı, yoğun egzersiz, bazı tıbbi durumlar (örneğin, polikistik over sendromu) gibi faktörler adet döngüsünü etkileyebilir. En doğrusu bir kadın doğum uzmanına başvurup detaylı bir muayene olman olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Onar

Yani bu sorun kadınların neredeyse hepsinin yaşamış olduğu bir durum. Genellikle o ay içerisinde yaşadığı sıktılar üzüntüler büyük sorunlar sonucunda vücudun dengesinin bozulması üzerine gerçekleşen bir durum olarak gözlemleniyor. Uyku ve beslenme düzenin bozulması sonucu da olabiliyor. Fakat bu durum yılda 2 den fazla oluyorsa bir doktora gitmen gerekiyor.

soru

büsra

19 Nisan 2024 Cuma

doğumdam sonra adet düzenene zamam girer gecikmeler mormal midir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Büsra Hanım,

Doğumdan sonra adet düzeninin yeniden oturması biraz zaman alabilir ve bu süreçte adet gecikmeleri normal kabul edilir. Emzirme durumu da adet döngüsünü etkileyebilir. Ancak, eğer bu durum uzun süre devam ederse veya endişe verici semptomlar yaşarsanız, bir doktora başvurmanızda fayda var.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

İncilay

Doğumdan sonra adetin düzene girmesi emzirme ile direkt bağlantılıdır. Emzirmeyen kadınlarda adet görme genellikle 4-8 haftalar arasında olur. Emziren kadınlarda 8-16 haftada adet kanaması başlayabilir. Bu süre ortalama 6 aydır. Lakin bazı kadınlarda bu süre daha uzun olabilir. Emzirdiğiniz sürece telaşa kapılmanıza gerek yok. Doktorunuz da sizi bu konuda yönlendirecektir.

soru

zeynep

15 Nisan 2024 Pazartesi

ben en son 22 ağustus da adet görmüştüm.6 gün gecikti idrar testi negatif çıktı yinede hamile olabilirmiyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Zeynep hanım,

Stres, beslenme değişiklikleri veya hormonal dengesizlikler adet gecikmesine neden olabilir. İdrar testi negatif çıkmış olsa bile, bazen testler erken dönemlerde doğru sonuç vermeyebilir. Kesin bir sonuca ulaşmak için bir kan testi yapabilir veya bir doktora danışabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim!

2. Cevap
cevap

İkram

Hamileliğinizden emin olabilmeniz için doktoruna baş vurarak bir de kan tahlili yaptırmak sizin için iyi olacaktır.

soru

ayse

14 Nisan 2024 Pazar

14 gun oldu adet goremiorum ve gorebilmem icinde hicbi belirti yok asiri kabizim sistim ve ilk defa bukadar gecikti en son adet olmam gereken gun 12.di hala gormedim ister istemez stres uapiorm doktorlar test yapio negatif cikio en son 3gun once yaptrdim negatif doktor yumurtlama donemindesin braz daha bekle dedi ve hic bisi anlamadim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ayse hanım, adet gecikmesi ve yaşadığınız belirtiler gerçekten stresli olabilir. Doktorunuzun önerisini dikkate alarak biraz daha beklemek en iyisi olabilir. Yumurtlama dönemi bazen adet döngüsünü etkileyebilir ve bu nedenle gecikmeler yaşanabilir. Eğer belirtileriniz devam ederse veya başka endişeleriniz olursa, tekrar doktorunuza başvurmanız faydalı olacaktır. Kendinize iyi bakın ve stresten uzak durmaya çalışın.

2. Cevap
cevap

Mengü

Son dönemlerde stresli bir yaşantınız varsa ya da geçirdiğiniz bir rahatsızlık, kullandığınız farklı bir ilaç varsa adet döneminizi geciktirmiş olabilir. Sakin olmayı deneyin ve doktorunuzun söylediklerini dinlemeye çalışın.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Adet Öncesi Pembe Akıntı

Adet Öncesi Pembe Akıntı

İltihap Adeti Geciktirir mi?

İltihap Adeti Geciktirir mi?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ergenlikte Adet Görme

Ergenlikte Adet Görme

Adet Gecikmesinin Sebepleri Nelerdir?

Adet Gecikmesinin Sebepleri Nelerdir?

Yumurtlama Dönemi Hesaplaması

Yumurtlama Dönemi Hesaplaması

Adet Günü Hesaplama Adet Günü Nasıl Hesaplanır

Adet Günü Hesaplama Adet Günü Nasıl Hesaplanır

Adetin Kaçıncı Günü Gebe Kalınır?

Adetin Kaçıncı Günü Gebe Kalınır?

Güncel

10 Gün Arayla Adet Görme Normal mi?

10 Gün Arayla Adet Görme Normal mi?

Güncel

Doğum Kontrol Hapı Adeti Geciktirir mi?

Doğum Kontrol Hapı Adeti Geciktirir mi?

Güncel

Adet Döneminde Ne Yemeli?

Adet Döneminde Ne Yemeli?

Adet Dönemine Yakın Akıntı

Adet Dönemine Yakın Akıntı

Adet Döneminde Banyo Yapılır mı?

Adet Döneminde Banyo Yapılır mı?

Adet Döneminde Gebelik Testi Yapılır mı?

Adet Döneminde Gebelik Testi Yapılır mı?

Adet Kaç Yaşında Başlar

Adet Kaç Yaşında Başlar

Dismenore Belirtileri ve Tedavisi

Dismenore Belirtileri ve Tedavisi

Adet Sancısı Neden Olur?

Adet Sancısı Neden Olur?

Spiral Takıldıktan Sonra Adet

Spiral Takıldıktan Sonra Adet

3 Gün Adet Gecikmesi Neden Olur?

3 Gün Adet Gecikmesi Neden Olur?

Adet Belirtileri Nelerdir?

Adet Belirtileri Nelerdir?

Adet Getirici Bitkilerin Kullanımı

Adet Getirici Bitkilerin Kullanımı

Adet Bittikten Sonra Abdest

Adet Bittikten Sonra Abdest

Erken Adet Görme Belirtileri ve Tedavisi

Erken Adet Görme Belirtileri ve Tedavisi

Gebelik Kaç Günde Belli Olur?

Gebelik Kaç Günde Belli Olur?

Adet Dışı Kanama Neden Olur?

Adet Dışı Kanama Neden Olur?

Adet Öncesi Kaşıntı Olur mu?

Adet Öncesi Kaşıntı Olur mu?