Adet Döneminde Ne Yemeli
Adet dönemi, kadınlar için hem fiziksel hem de duygusal açıdan zorlu bir süreç olabilir. Bu dönemde vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerini doğru bir şekilde almak, yaşanan rahatsızlıkları azaltmada önemli bir rol oynar. İşte adet döneminde beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar:Demir ve C Vitamini Alımı
Adet döneminde vücutta demir, magnezyum ve B6 vitaminlerinde azalma olur. Özellikle şiddetli kanamalar, demir kaybını artırır. Yeterli demir alınmazsa vücutta yorgunluk ve halsizlik artar. Bu nedenle adet döneminde aşağıdaki besinleri tüketmek önemlidir:- Kırmızı et, tavuk, balık: Gün içerisinde en az bir porsiyon tüketilmelidir. Yağsız kırmızı et tercih edilmelidir, çünkü demir oranı daha yüksektir.
- C vitamini: Demir emilimini artırır. Etin yanında taze sıkılmış portakal suyu içilmelidir. Ayrıca domates ve maydanoz da tüketilmelidir.
- Pekmez ve siyah üzüm: Demir eksikliği için faydalıdır. Günlük bir yemek kaşığı pekmez veya bir avuç siyah üzüm tüketilmelidir.
Magnezyum ve B6 Vitamini Alımı
Adet döneminde magnezyum düzeyi azalır. Bu nedenle magnezyum içeriği yüksek besinler tüketmek gerekir. Magnezyum içeren besinler şunlardır:- Koyu yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar, fındık, badem, soya fasulyesi, kuruyemiş, avokado, ay çekirdeği, balık, tavuk, peynir, yumurta, patates ve portakal.
Magnezyumu kalsiyum ile birlikte tüketmek ise sizi sakinleştirip rahatlatacaktır. Bunun için kakaolu bir çikolataya sıcak süt ekleyerek bir karışım yapıp içebilirsiniz.B6 vitamini de bu dönemde oldukça gereklidir. B6 vitamini içeren besinler şunlardır:- Balık, tavuk, brokoli, muz, havuç, yumurta, ıspanak.
Sıvı Tüketimi ve Genel Beslenme
Adet döneminde bol su içmeye özen göstermeliyiz. Vücudun ihtiyaç duyduğu sıvıyı yeterince almak, şişkinlik ve su tutulmasını azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca bol ve taze sebze-meyve tüketilmelidir.
Adet döneminde doğru beslenme ile yaşanan rahatsızlıkları azaltmak mümkündür. Yeterli ve dengeli beslenerek bu süreci daha rahat geçirebilirsiniz. |